Troya Çevre Derneği olarak, iki yıl sürecek yeni bir Erasmus+ projesine başladık. Bu projede Yurttaş Enerjisi olarak ifade ettiğimiz topluluk bazlı enerji üretiminde, farklı ülkelerdeki deneyimleri paylaşılacak. Almanya, Danimarka, Polonya ve Türkiye deneyimleri’nin ortaya çıkartılıp, tartışılacağı bu projede, enerji kooperatifleri kurulmasında ve işletilmesinde yaşanan zorlukları ortadan kaldıracak deneyimlerin paylaşılması da hedefleniyor. Polonya’da hiç bir enerji kooperatifinin olmaması, Türkiye gibi kömüre bağlı bir enerji üretimi modeli seçilmesi, aslında iki ülkenin daha fazla deneyim paylaşmasını gerektiriyor. Proje sonrasında ülkelerin karşılaştırmalı bir raporu da yayınlanacak.
Almanya’dan WECF, Danimarka’dan INFORSE ve Polonya’dan SIE‘nin ortaklıkları ile başlayan projenin ilk toplantısı, Varşova’da gerçekleştirildi. Polish Green Net ve Institute for Renewable Energy ile proje ortağı SIE’nin genel sunumları ile ülke geneli enerji üretimi, topluluk bazlı enerji imkanları ve özellikle de yeni gelişen çatı kurulumları teşviki tartışıldı. Özellikle kömüre bağlı bir enerji modelinin tıkanması ve buna alternatif modellerin teşviki, yasal süreçlerde yaşanan yavaş ve isteksiz gelişimlerin, ülke ekonomisine etkileri tartışıldı.
Troya Çevre Derneği’nden Oral Kaya, Türkiye’deki enerji politikalarının tarihini ve gelişimini, Lisanssız Enerji Yönetmeliği ile yaşanan değişimleri ve ülkemizdeki kurulmuş olan 45 enerji kooperatifi ile alınan yolu anlattı. Troya Yenilenebilir Enerji Kooperatifi’ni temsilen katılan Mustafa Çakılcıoğlu ise, 2017’de kurulan kooperatifin sürecini ve yeni yasal düzenleme ile nerede olduğunu anlattı. Danimarka’lı proje ortağı Inforse ise ülkelerindeki gelişmiş bölgesel ısıtma ve rüzgar enerjisi ile yereldeki kooperatifleri tanıttı. Almanya’dan proje ortağı WECF ise, uluslararası bir ağ olarak gerek Almanya, gerekse Gürcistan ve Kenya’daki projelerinden örnekler de verdi.
Projenin ikinci buluşması 24-26 Nisan 2020 tarihleri arasında Frankfurt/Almanya’da gerçekleşecek.